UNDERSÖKNING, DIAGNOSTIK, BEHANDLING

Funktionell kontroll mage/core, diastaskontroll

Vi kan hjälpa dig att kontrollera din magmuskelfunktion, liksom diastas, kontroll och samspel med andra muskler.

Det här kallas ofta för ”MammaMageträning”, och vår terapeut Katarina Woxnerud är den som utvecklat MammaMagekonceptet och som har mångårig och bred erfarenhet av bedömning av diastaser, återträning, kontroll och funktion. Vid kontroll fokuserar vi på magmusklernas funktion men vi tittar så klart även på samverkande muskler och samspelet, som bäckenbottenmuskler, rygg och andning.

Vissa av våra terapeuter gör dessa funktionella bedömningar inför läkarbesök.

Bäckenbottenbesvär, inkontinens
Vi kan hjälpa dig med att hitta rätt väg för bäckenbottenbesvär liksom inkontinens. Vi samverkar med många olika yrkesgrupper med specialitet inom detta. Till en början tittar vi på det viktiga samspelet mellan bäckenbotten, mage, rygg, andning – och resten av kroppen – för att skapa så bra förutsättningar för bäckenbottenmusklerna som möjligt.

Naprapatbehandling
Våra leg. naprapater kan hjälpa dig med besvär från rörelseapparaten, som
* ont i ryggen, nacken, bäckenet
* känsla av låsning i kroppen, som exv ”ryggskott” och ”nackspärr”
* känsla av muskler som inte fungerar som de ska
* smärta från rörelseapparaten som leder, muskler, senor, huvudvärk,

Läkarbedömning
Vi har leg läkare med specialkompetens kring bråck och rektusdiastas (delade magmuskler). Du kan få hjälp med bedömning, diagnosticering och utvärdering av dina besvär, liksom diskussion om operation är en lämplig åtgärd. Du kan ha fött barn nyligen eller länge sedan – eller kanske inte alls.
Vi har läkare med stor erfarenhet av dessa besvär liksom operation av dem. Undersökningen kan utföras med ultraljud.

Läkare har önskemål om att alla först har träffat Katarina Woxnerud eller Mary-Lou Richards Nilsson på Hela Kvinnans Klinik för bedömning av magmuskelfunktion, kontroll och träningsbarhet. Efter utvärdering tas beslut om läkarbokning.

Barnmorska med gynekologisk inriktning
Du kan få hjälp med undersökning av din knipförmåga, liksom diskutera alla frågor som du har kring läckage, underlivsproblematik, barnafödande med mera hos våra experter.

Undersökning med speciell utrustning
På Hela Kvinnans Klinik har vi tillgång till speciell utrustning som vissa av våra terapeuter är utbildade på. Det är exempelvis ultraljud för att mäta diastas, kontrollera magmusklernas funktion eller kontrollera bäckenbottenmuskelfunktionen (sker ”utifrån” och inte vaginalt).

Vi har även den stora förmånen att ha utrustningen Myo200 från Gymna som kan mäta styrkan och uthålligheten i bäckenbottenmusklerna via en vaginal prob som är din personliga. Du kan även med probem få hjälp att hitta rätt när du kniper och få direkt feedback på att du gör rätt – eller lära dig hitta rätt. Det här är mycket vanlig utrustning i andra europeiska länder vid återträning efter graviditet och förlossning. Vi är stolta att vara den första kliniken i Sverige med denna utrustning som vi erbjuder till gemene kvinna.

”30 % av alla kvinnor hittar inte rätt muskler när de första gången får instruktion om att knipträna med bäckenbottenmusklerna”

ÅTERTRÄNING

Vår specialitet är återträning från låg funktion till att fungera igen i vardagen, liksom att ta sig tillbaka till ”vanlig” träning som vanliga löpargrupper, styrketräning, crossfit, spinning/cykling eller vad du själv önskar. Vi startar från grunden och hittar svaga länkar, och därefter återtränar vi i olika nivåer.

Återträning av funktion i magmuskler (och tillhörande muskler)
Våra cert MammaMagetränare kan hjälpa dig att återträna funktionen i djup mage, rygg, bäckenbottenmuskler tillsammans med ett bra andningsmönster för att skapa ett bra samspel mellan alla ingående muskler. Du får övningar som anpassas till just dig som du kan utföra på hemmaplan tills ni ses igen. Cert MammaMagetränare kan även hjälpa dig att koppla ihop magen med resten av kroppen.

Återträning av funktion i bäckenbottenmuskler
På Hela Kvinnans Klinik kan du av vissa terapeuter få hjälp att återträna bäckenbottenmusklerna med vedertagen utrustning som används i många europeiska länder. Du kan få hjälp att kontrollera din knipförmåga, muskelstyrka, muskeluthållighet och därefter lära hjärnan att hitta musklerna liksom återträna.
Vi kan även med ultaljud kontrollera att du får det önskade ”lyftet” av bäckenbottenmuskelplattan när du kniper – så hjärnan inte av misstag gör något annat.
Vi har även samarbete med fysioterapeuter och gynekologer som kan kontrollera ditt knip manuellt och ge individuella råd och tips.

Återträning av kroppen som helhet
Våra tränare som också är cert MammaMagetränare kan hjälpa dig vidare med din träning när grunden är återskapad. Du får hjälp att komma tillbaka till löpning, styrketräning, gruppträning, spinning, crossfit eller det du är intresserad av. Detta kan ske
* individuellt
* i gruppform
* inomhus eller utomhus