UNDERSÖKNING, DIAGNOSTIK, BEHANDLING

Funktionell kontroll mage/core, diastaskontroll

Vi kan hjälpa dig att kontrollera din magmuskelfunktion, liksom diastas, kontroll och samspel med andra muskler.

Det här kallas ofta för ”MammaMageträning”, och vår terapeut Katarina Woxnerud är den som utvecklat MammaMagekonceptet och som har mångårig och bred erfarenhet av bedömning av diastaser, återträning, kontroll och funktion. Vid kontroll fokuserar vi på magmusklernas funktion men vi tittar så klart även på samverkande muskler och samspelet, som bäckenbottenmuskler, rygg och andning.

Vissa av våra terapeuter gör dessa funktionella bedömningar inför läkarbesök.

Bäckenbottenbesvär, inkontinens
Vi kan hjälpa dig med att hitta rätt väg för bäckenbottenbesvär liksom inkontinens. Vi samverkar med många olika yrkesgrupper med specialitet inom detta. Till en början tittar vi på det viktiga samspelet mellan bäckenbotten, mage, rygg, andning – och resten av kroppen – för att skapa så bra förutsättningar för bäckenbottenmusklerna som möjligt.

Vi utför vaginal kontroll av ”knipet” och kan utvärdera ditt ”knip” och förmåga att arbeta på rätt sätt och din styrka. Vissa av våra leg naprapater är specialutbildade inom kvinnors hälsa med denna inriktning.
Vi utför myofasciella behandlingar av bäckenbotten för exempelvis:
– bäckensmärta
– kvarstående”bäckenuppluckring”
– överspända bäckenbottenmuskler som behöver mer avslappning
– diffusa smärtor i höften

Vi utför även rektal myofasciell behandling där det behövs som exempelvis
– smärta vid och omkring svanskotan
– smärta i bäckenområdet
– mannen bäckenbotten och bäckenbottenbesvär som kan vara smärta  vid urinering, vid upphetsning, smärta i pungen, smärta i mellangården.

Vi kan mäta din bäckenbottenstyrka och avspänningsnivå med speciella biofeeback maskiner, och vi kan med dem hjälpa dig att hitta rätt och förstå hur du arbetar på ett effektivt sätt.

Ett bra tips är att ha besökt gynekologen relativt nyligen (inom 3 månader) eller för män en uroterapeut.

Naprapatbehandling
Våra leg. naprapater kan hjälpa dig med besvär från rörelseapparaten, som
* ont i ryggen, nacken, bäckenet
* känsla av låsning i kroppen, som exv ”ryggskott” och ”nackspärr”
* känsla av muskler som inte fungerar som de ska
* smärta från rörelseapparaten som leder, muskler, senor, huvudvärk,

Läkarbedömning
Vi har leg läkare med specialkompetens kring bråck och rektusdiastas (delade magmuskler). Du kan få hjälp med bedömning, diagnosticering och utvärdering av dina besvär, liksom diskussion om operation är en lämplig åtgärd. Du kan ha fött barn nyligen eller länge sedan – eller kanske inte alls.
Vi har läkare med stor erfarenhet av dessa besvär liksom operation av dem. Undersökningen kan utföras med ultraljud.

Läkare har önskemål om att alla först har träffat Katarina Woxnerud eller Mary-Lou Richards Nilsson på Hela Kvinnans Klinik för bedömning av magmuskelfunktion, kontroll och träningsbarhet. Efter utvärdering tas beslut om läkarbokning.

Undersökning med speciell utrustning
På Hela Kvinnans Klinik har vi tillgång till speciell utrustning som vissa av våra terapeuter är utbildade på. Det är exempelvis ultraljud för att mäta diastas, kontrollera magmusklernas funktion eller kontrollera bäckenbottenmuskelfunktionen (sker ”utifrån” och inte vaginalt).

Vi har även den stora förmånen att ha utrustningen som kan mäta styrkan och uthålligheten i bäckenbottenmusklerna via en vaginal prob som är din personliga. Du kan även med proben få hjälp att hitta rätt när du kniper och få direkt feedback på att du gör rätt – eller lära dig hitta rätt. Det här är mycket vanlig utrustning i andra europeiska länder vid återträning efter graviditet och förlossning. Vi är stolta att vara den första kliniken i Sverige med denna utrustning som vi erbjuder till gemene kvinna.

”30 % av alla kvinnor hittar inte rätt muskler när de första gången får instruktion om att knipträna med bäckenbottenmusklerna”

ÅTERTRÄNING
Vår specialitet är återträning från låg funktion till att fungera igen i vardagen, liksom att ta sig tillbaka till ”vanlig” träning som vanliga löpargrupper, styrketräning, crossfit, spinning/cykling eller vad du själv önskar. Vi startar från grunden och hittar svaga länkar, och därefter återtränar vi i olika nivåer.

Återträning av funktion i magmuskler (och tillhörande muskler)
Våra cert MammaMagetränare kan hjälpa dig att återträna funktionen i djup mage, rygg, bäckenbottenmuskler tillsammans med ett bra andningsmönster för att skapa ett bra samspel mellan alla ingående muskler. Du får övningar som anpassas till just dig som du kan utföra på hemmaplan tills ni ses igen. Cert MammaMagetränare kan även hjälpa dig att koppla ihop magen med resten av kroppen.

MammaMageträning
På kliniken har vi MammaMages skapare och faktakälla Katarina Woxnerud, och alla terapeuter som arbetar med återträning är självklart cert MammaMagetränare. Vi kan hjälpa dig återträna magen, bäckenbotten, andningen och ryggen – liksom koppla det till resten av kroppen.

Återträning av funktion i bäckenbottenmuskler
På Hela Kvinnans Klinik kan du av vissa terapeuter få hjälp att återträna bäckenbottenmusklerna med vedertagen utrustning som används i många europeiska länder. Du kan få hjälp att kontrollera din knipförmåga, muskelstyrka, muskeluthållighet och därefter lära hjärnan att hitta musklerna liksom återträna.
Vi kan även med ultaljud kontrollera att du får det önskade ”lyftet” av bäckenbottenmuskelplattan när du kniper – så hjärnan inte av misstag gör något annat.

Återträning av kroppen som helhet
Våra tränare som också är cert MammaMagetränare kan hjälpa dig vidare med din träning när grunden är återskapad. Du får hjälp att komma tillbaka till löpning, styrketräning, gruppträning, spinning, crossfit eller det du är intresserad av. Detta kan ske
* individuellt
* i gruppform
* inomhus eller utomhus

Vi har grupper som
– MammaMage small group med maximalt 6 deltagare, bebisar är självklart välkomna
– MammaRun kom igång med din löpträning på ett klokt sätt och stegra upp belastningen i kroppen successivt.
– yoga small group: kom igång med yoga, eller hitta den viktiga andningen i samspel med bäckenbotten, magen och resten av kroppen.