UNDERSÖKNING, DIAGNOSTIK, BEHANDLING

Ultraljudsundersökning magen och bäckenbotten

Vi kan med ultraljud hjälpa dig undersöka din magmuskelfunktion liksom diastas, kontroll och samspelet med andra muskler.

Vid undersökningen fokuserar vi på magmusklernas funktion, men vi tittar även på samverkande muskler och samspelet mellan magmusklerna, bäckenbottenmusklerna, rygg och andning. Detta kallas ofta Mammamage träning och konceptet är utvecklat av vår terapeut, Katarina Woxnerud, som har en mångårig erfarenhet av bedömning av diastas, kontroll och funktion.

Vi som utför undersökningen är Katarina Woxnerud och Mary-Lou Richards Nilsson leg. naprapat med kvinnoinriktning och cert. mammamage tränare

Bäckenbottenbesvär, inkontinens
Vi kan hjälpa dig med att hitta rätt väg för bäckenbottenbesvär liksom inkontinens. Vi samverkar med många olika yrkesgrupper med specialitet inom detta. Till en början tittar vi på det viktiga samspelet mellan bäckenbotten, mage, rygg, andning – och resten av kroppen – för att skapa så bra förutsättningar för bäckenbottenmusklerna som möjligt.

Vi utför vaginal kontroll av ”knipet” och kan utvärdera ditt ”knip” och förmåga att arbeta på rätt sätt och din styrka. Vissa av våra leg naprapater är specialutbildade inom kvinnors hälsa med denna inriktning.
Vi utför myofasciella behandlingar av bäckenbotten för exempelvis:
– bäckensmärta
– kvarstående”bäckenuppluckring”
– överspända bäckenbottenmuskler som behöver mer avslappning
– diffusa smärtor i höften

Vi utför även rektal myofasciell behandling där det behövs som exempelvis
– smärta vid och omkring svanskotan
– smärta i bäckenområdet

Vi behandlar även män med bäckenbottenbesvär som kan yttra sig som smärta  vid bäckensmärta, smärta vid urinering, vid upphetsning, smärta i pungen eller smärta i mellangården.

Vi kan mäta din bäckenbottenstyrka och avspänningsnivå med en speciell biofeedbackmaskin, och vi kan hjälpa dig att hitta rätt och förstå hur du arbetar på ett effektivt sätt.

Ett bra tips är att ha besökt gynekologen relativt nyligen (inom 3 månader) eller för män en uroterapeut.

Naprapatbehandling
Våra leg. naprapater kan hjälpa dig med besvär från rörelseapparaten, som
* ont i ryggen, nacken, bäckenet
* känsla av låsning i kroppen, som exv ”ryggskott” och ”nackspärr”
* känsla av muskler som inte fungerar som de ska
* smärta från rörelseapparaten som leder, muskler, senor, huvudvärk,

Läkarbedömning
Vår leg läkare Anders Olsson är specialist i kirurgi och har specialkompetens kring bråck och rektusdiastas (delade magmuskler). Du kan få hjälp med bedömning, diagnosticering och utvärdering av dina besvär, liksom information och diskussion om operation är en lämplig åtgärd. Alla undersökningar utförs med hjälp av ultraljud.
Du kan ha fött barn nyligen eller för länge sedan – eller kanske inte alls.

Alla operationer utförs på Stockholm Hernia Center, som är beläget centralt i Stockholm. Rehabilitering och återträning efter operationen sker i samordning med Hela Kvinnans Klinik.

Undersökning med speciell utrustning

På Hela Kvinnans Klinik har vi tillgång till speciell utrustning som vissa av våra terapeuter är utbildade på. Det är exempelvis ultraljud för att mäta diastas, kontrollera magmusklernas funktion eller kontrollera bäckenbottenmuskelfunktionen (sker ”utifrån” och inte vaginalt).

Vi har även den stora förmånen att ha utrustningen som kan mäta styrkan och uthålligheten i bäckenbottenmusklerna via en vaginal prob som är din personliga. Du kan även med proben få hjälp att hitta rätt när du kniper och få direkt feedback på att du gör rätt – eller lära dig hitta rätt. Det här är mycket vanlig utrustning i andra europeiska länder vid återträning efter graviditet och förlossning. Vi är stolta att vara den första kliniken i Sverige med denna utrustning som vi erbjuder till gemene kvinna.

”30 % av alla kvinnor hittar inte rätt muskler när de första gången får instruktion om att knipträna med bäckenbottenmusklerna”

ÅTERTRÄNING

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.